I onsdags måtte jeg til lægen, fordi jeg havde meget ondt i det ene operationsar trods det, at det er en måned siden, at jeg blev opereret for KOL. Men det var en voldsom infektion, og jeg kom hjem med to slags antibiotika.
Det tyder desværre også på, at mit immunforsvar ikke er det bedste.
Der blev selvfølgelig taget forholdsregler hos lægen med afstand, og der var næsten ingen i venteværelset.
Antibiotika i 10 dage – sådan er det.
Men intet hjælper mod coronavirus – og jeg er skrækslagen for at blive ramt.
Jeg har frivilligt isoleret mig herhjemme – og min mand, som er selvstændig, har måttet lukke sin forretning ned med de økonomiske konsekvenser, der vil følge med med ingen indtjening overhovedet.
Nu er der så kun os to. Han handler lidt, tager behørig afstand, vi handler også på Nemlig.com – men vi ved jo ikke, om han har nået at møde en smitteramt inden da - og hans arbejde betyder en stor berøringsflade og primært med unge mennesker.
Nu er vi så herhjemme begge to. I begyndelsen kørte TV bevidstløst med nyt, nyt, nyt – det bliver man skør i bolden af at følge.
Vi følger lidt med morgen og aften og får ellers dagen til at gå med forskellige gøremål. Han har været i haven i lørdag og søndag.
Jeg træner som sædvanlig hver eneste dag, om end det er lidt svært med en infektion oveni. Så strikker jeg lidt og prøver at få det uvirkelige på afstand. Så har jeg rengjort nogle skuffer i køkkenet, vasket lidt tøj - det er jo mærkeligt og uvirkeligt, at et land sådan er lukket ned.
Vi er er opmærksomme på symptomer - det kan nemt blive lidt hypokondrisk – har jeg lidt ondt i halsen i dag – i hovedet, løber næsen ikke lidt, og så videre...
Hvis det virkelig skulle blive min skæbne at få coronavirus nu, så tænker jeg, at jeg – selvom jeg er i risikozone med dårlige lunger, er nyopereret og aldersmæssigt ældre, føler mig stærk nok til at tro på, at jeg nok skal klare at komme igennem det.
Det er er værre for min mand, som vil føle, at det er hans skyld, hvis jeg bliver smittet.
Skyld kan man ikke bruge i den sammenhæng – det er jo sådan, at det er, hvis vi bliver ramt.
På fredag skulle jeg have været til kontrol på Rigshospitalet – men det er selvfølgelig aflyst og bliver afløst af en telefonkonsultation med kirurgen. Det er som det skal være, at tage bedst mulige forholdsregler.
I disse dage dukker der flere og flere kloge menneskers ord op i klamamser på Facebook – måske er det sundt, midt i al armoden, at stoppe op og tænke lidt på, hvordan vi får brugt disse dage bedst muligt – men ingen skal være i tvivl: Jeg er sindssygt bange for at få coronavirus.
When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.
Mit navn er Kirsten, jeg er 64 år gammel og har haft diagnosticeret kol siden 2010. Kol-sygdommen har mange ansigter, men åndenød er nok det kendetegnende ved sygdommen. Mange har desuden slim, hoste og gentagne infektioner at døje med.
Jeg hører til den gruppe, som er mest er plaget af åndenød, nok fordi emfysem (for store lunger) er det, der fylder mest hos mig.
Jeg har haft mange nedture, grædt mange tårer, været opgivende og har stadig stunder, hvor dette fylder en del.
Det bedste, man kan gøre for sig selv med den sygdom, er et absolut rygestop. Dernæst at blive rigtigt medicineret - og det kan være svært, da der findes mange præparater - og sidst, men absolut ikke mindst, er det meget vigtigt at træne.
Mange med kol er tilbøjelige til at isolere sig, fordi andre skal ikke se, at man står og hiver efter vejret. Eller se, at man ikke kan det mere, man kunne engang, også når det gælder familien og venner.
Der findes heldigvis masser af muligheder for at træne, og vigtigt er det at pointere, at man skal træne det, man kan – så det er nok ikke smarte fitness centre, det skal foregå i. Landet over har Lungeforeningen lokalgrupper, som ofte har træningstilbud med ligestillede – og udover at træne sammen skabes der ofte også et social fællesskab, hvor der er plads til det gode grin, måske er der udflugter og andre former for samvær.
Jeg vil som blogger her gerne bidrage med mine erfaringer, og jeg viil gerne skrive om det, der giver mening – både på det personlige plan, som måske kan give mening for flere - men også være lidt en vagthund i forhold til de tiltag, som sundhedsvæsenet kommer med, på godt og ondt.
Comments