Rettigheder. Viden. Inspiration

Propatienters blogunivers

Lev livet med og uden sygdom

Jeg hedder Franciska Vesterholm – jeg er 47 år og mor til to piger på 15 og 18 år. I 2007 fik jeg konstateret sclerose.

Som så mange andre fik jeg tilbudt medicin, der skulle dæmpe frekvens og omfang af attakker som følge af sygdommen. Medicinen blev dog fravalgt igen efter fem år pga. for omfattende bivirkninger. Beslutningen blev taget i...

Jeg hedder Franciska Vesterholm – jeg er 47 år og mor til to piger på 15 og 18 år. I 2007 fik jeg konstateret sclerose.

Som så mange andre fik jeg tilbudt medicin, der skulle dæmpe frekvens og omfang af attakker som følge af sygdommen. Medicinen blev dog fravalgt igen efter fem år pga. for omfattende bivirkninger. Beslutningen blev taget i oktober 2012 i samråd med egen neurolog, og nu fokuserer jeg på bevægelse, motion og kost som alternativ. Jeg gik fra ikke at kunne cykle, holde balancen og mærke hele højre side til at fungere normalt ved at træne hårdt mange gange om ugen, efter jeg fik diagnosen.

Efter flere års tovtrækkeri med sygehuset i Roskilde og trykken for brystet i en grad, som gør, at jeg ikke kan gå en almindelig tur uden at hive efter vejret og blive enormt træt, stilles yderligere diagnosen spasme angina endelig i efteråret 2018 af Bispebjerg Hospital – heldigvis reagerer jeg med god effekt på behandling med depot nitroglycerin. 

Jeg har efterfølgende uddannet mig til fitness- og spininstruktør og har arbejdet som instruktør for personer, der får vedlagsfri fysioterapitilbud i et lokalt fysiocenter igennem fem år. Nu underviser jeg på almindelige bikehold i LifeClub Roskilde efter nyeste teknologi, primært for raske, men her er også plads til folk med skavanker.

Jeg deler desuden mine erfaringer og medvirker til at motivere andre med sclerose til at få mere fysisk aktivitet i deres dagligdag gennem Facebook-gruppen ”Træning med sclerose – for folk med diagnose”. På sitet deles vores sejre, og vi hepper på hinanden – vi paralleltræner på tværs af landet, alder og træningserfaring. Det skaber en fantastisk synergi at være en del af et træningsfællesskab, hvor der er plads til alle – lige fra rollator-raceren til triatleten.

Jeg tager også rundt i landet som foredragsholder og griber her fat på emnerne: Motivation, råd og vejledning i, hvordan man kommer i gang, hvorfor det er vigtigt, og hvilke drivkræfter man kan tage i brug. Teorierne er veldokumenterede af uafhængig forskning og naturligvis egne erfaringer. Og det er min mission at få spredt budskabet om, hvor vigtig bevægelse, motion og kost er for vores mulighed for at tage ansvaret for vores sygdomme og fastholde styringen over eget liv. Og at AL bevægelse tæller, giver bedre velvære og er bedre end intet – FORDI VI SAMMEN SLÅR SOFAEN :-)

Når jeg ikke træner og holder foredrag, skriver jeg på en bog med arbejdstitlen "Træning med sclerose og andre kroniske sygdomme" – en guide i øjenhøjde, som snart udkommer, og jeg har tidligere holdt oplæg sammen med Ulrik Dalgas, som er forsker ved Aarhus Universitet på netop området træning og Multiple sclerose.

På facebooksiden ”Forfatter og foredragsholder Franciska Vesterholm” er det muligt at følge med i, hvornår bogen udkommer.

More

Kærlighed i coronaens tid

Titlen på denne blog var så nærliggende – jeg har læst ”Kærlighed i Koleraens tid” af Gabriel Garcia Márquez i mine unge dage, en fantastisk smuk og tragikomisk roman om en mand, der, i et kolera-plaget Colombia må vente 53 år, 7 måneder og 11 dage på at få den kvinde, han elsker, som der står i bogens teaser.

Continue reading
  1217 Hits

At turde sænke barren og ambitionerne

Livet tager nogle gange en drejning, som man ikke lige havde set komme – det gjorde mit liv så sandelig også, da jeg startede min cykeltræning mod målet i de franske Tour-bjerge.

Continue reading
  1125 Hits

Om at være et ukompliceret, kompliceret menneske…

Da jeg fik min diagnose, var jeg efter den diagnosticerende samtale med neurologen tvunget ud i at skulle redefinere mig selv som menneske igen.

Continue reading
  1612 Hits

Om kolde gys, bucket lists og fuldmånedans til ungdommens toner…

Jeg har leget med koldt vand i flere år nu – altså jeg har vinterbadet. Det har jeg fået mange sjove, interesserede, himmelvendte øjne og hovedrystende kommentarer ud af fra folk, som hører om min lidenskab.

Continue reading
  1405 Hits

I sne står urt og busk i skjul, det er slet ikke så koldt derude... Men drømme bliver til virkelighed

Så nærmer vi os jul og dermed også al travlheden, som følger med, uanset hvor gode intentioner man ellers så har om ikke at ende i den grøft.

Continue reading
  1322 Hits

Om ekstra ressourcer som sendt fra himlen…Og mangel på samme

Jeg har været tavs i længere tid her fra bloggen – jeg har nemlig rykket teltpælene op efter små 14 år på samme adresse i mit tidligere, så dejlige hus og er flyttet i lejlighed efter skilsmissen.

Continue reading
  1336 Hits

Det er så yndigt at følges ad…

Ja det er så yndigt at følges ad, for to som gerne vil være sammen…

Continue reading
  1612 Hits

Om at guide og udgive erfaringer, som rykker…

Da jeg tilbage i 2007 fik min diagnose sclerose, stod jeg på helt bar bund med hensyn til, hvad jeg kunne, skulle og måtte. Jeg blev dengang mødt med holdningen om, at jeg skulle slappe af og ikke overanstrenge mig. Jeg skulle indføre fast middagslur og ikke udfordre kroppen på noget plan.

Continue reading
  1324 Hits

Livet går op og livet går ned, og nogle gange går det mod ferie og sydlige himmelstrøg...

Foråret har været kaotisk på rigtig mange områder og med rigtig mange spændende fritidsinteresser, at kaste mine evner over. For som jeg skrev om i sidste blog, så har jeg fyldt den tid ud, jeg har til rådighed, når energien skal kunne opretholdes med alle mine dejlige gøremål.

Continue reading
  1178 Hits

Om at svare på selskabsspørgsmål og bruge Candy Crush til at vejre dagens stemning med...

Det værste spørgsmål for mig, i forhold til min kroniske sygdom, har i mange år nok været det der fuldstændig intetsigende spørgsmål, som folk stiller hinanden til selskaber ca. ti sekunder inde i samtalen. Når vi har udvekslet erfaringer om, hvordan vi er relateret til værten. Sådan lige, inden vi går i panik over at være i selskab med mange fremmede, som vi måske slet ikke kender og hvor vigtigheden af at betyde noget særligt er allerstørst. Så kommer det – ”og hvad laver du så til daglig”…. Alias hvad tjener du dine penge ved, tjener du mange penge, hvilket meningsfuldt job bestrider du, eller hvilken spændende karriere har du så valgt dig?

Continue reading
  1682 Hits

Det at holde pause ikke er et valg, men et nødvendigt vilkår

I er nu blevet præsenteret for både sclerosepigen og ham den gnavne og brølende spasme angina. Så er banen ligesom kridtet op, og jeg kan gå i gang med at skrive lidt om, hvad jeg ellers får tiden til at gå med. Altså ud over at holde de to pænt adskilt og i kort snor.

Continue reading
  1346 Hits

Hvor kommer de spilleregler fra? Hvor er sygdommenes ombudsmand?

Når man så endelig har lært at danse med hende sclerosepigen, har lært at håndtere hende, har trænet sig stærk og sund og klar til de attakker, som måtte komme. Så viser der sig straks en ny og meget mere markant spiller på banen. En spiller som kommer akut og noget mere aggressivt end hende. Og som kommer, når jeg lever livet lidt på kanten, udfordrer mig selv og mærker livet pulsere i kroppen som Hr. Nilsson altid siger i Grynet bøgerne.

Continue reading
  1606 Hits

Lad hende bare…

Jeg bærer min bedste ven, sclerose, på ryggen i dag, hun har føleforstyrrelser i højre fod 💙 Så bær over med hende, hvis min dag bliver lidt langsom og tung.

Continue reading
  1839 Hits

Første gang på Pippi måden

Jeg har kastet mig over endnu en ny ting – at være blogger. Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg nok godt finde ud af. Eller det håber jeg, at jeg kan – jeg vil i hvert fald gøre forsøget.

Continue reading
  2004 Hits