Pas på dig selv, når du køber medicin på nettet

Ulovlig kopimedicin er noget helt andet end sneakers, hvor der står "Adidos" på. Det kan nemlig have alvorlige, sundhedsmæssige konsekvenser for forbrugerne, når de køber forfalskede lægemidler.

Men alligevel er medicin sammen med beklædning, kosmetik og smartphones noget af det, som bliver kopieret mest.

Handlen med ulovlige og forfalskede lægemidler er især stor på nettet. Og det er særligt potensmidler, slankemidler, milde sovemidler og smertestillende, der bliver købt ind, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

"Det kan være svært som almindelig forbruger at vurdere, hvornår det er lovligt eller ulovligt at købe medicin på nettet. Hjemmesiderne, der sælger ulovlige og forfalskede lægemidler, kan se meget professionelle ud, og de forfalskede lægemidler ligner ofte den ægte vare til forveksling," siger Henrik Vestergaard, viceadm. direktør i Lægemiddelindustriforeningen, i en pressemeddelelse.

"Forfalsket medicin er i bedste fald virkningsløst, i værste fald kan det både være sundhedsskadeligt og direkte livsfarligt. Du risikerer ikke kun uforvarende at støtte kriminelle bander, som ofte er dem, der står bag de hjemmesider, der sælger ulovlig medicin, men i høj grad også at sætte dit eget helbred på spil," advarer han.

Derfor anbefaler Lægemiddelindustriforeningen, at du udelukkende køber medicin på fysiske apoteker eller via godkendte webapoteker. Vælger du at købe din medicin online, så skal du sikre dig, at EU's særlige logo (se foto til højre) er at finde på hjemmesiden. På den måde er du sikker på, at det er en godkendt forhandler, du handler med.

"Men en sund portion skepsis er også vigtig, når du køber medicin på nettet. Slankemidler, potensmedicin og andre "mirakelmidler" uden recept lover ofte mere, end de kan holde, og du ved reelt ikke, hvad det er, du indtager. For at sige det lige ud - hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det nok løgn," siger Henrik Vestergaard.

 

 

Det siger juraen

  • Det er kun lovligt at indføre medicin til personligt brug
  • Medicinen skal være lovligt købt. Det betyder bl.a. at forhandleren skal sælge medicin i det pågældende land på lovlig vis. Det betyder f.eks., at hvis du køber et produkt i håndkøb på en lovlig spansk hjemmeside, må du gerne få det sendt til Danmark, selvom det er receptpligtigt i Danmark.
  • Medicinen skal være til behandling af sygdomme hos mennesker
  • Det er kun lovligt at indføre medicin fra EU/EØS lande
  • Det betyder, at det er ulovligt at indføre medicin fra lande uden for EU/EØS
  • Medicinen må ikke indeholde doping eller euforiserende stoffer
  • Det er dit eget ansvar som forbruger, at du overholder reglerne
  • Hvis du indfører medicin ulovligt, risikerer du at blive politianmeldt for overtrædelsen af reglerne og få en bøde

- Kilde:Lægemiddelindustriforeningen

Emner: kopimedicin sundhedspolitisk

Del artiklen med dine venner