Skal du have medicin, så spis en QR-kode

Forskere på Københavns Universitet har sammen med kolleger fra Åbo Akademi University i Finland udviklet en ny metode til at producere medicin.

Metoden går ud på, at de printer medicinske stoffer i QR-kode mønstre på et spiseligt materiale. Produktionen kan skræddersys den enkelte patient og har potentialet til at sikre mod fejlmedicinering og falsk medicin, mener forskerne.

”Denne her teknologi er lovende, fordi man kan dosere det medicinske stof præcist, som man ønsker. Det giver en mulighed for at skræddersy medicineringen alt efter hvilken patient, der skal have det,” siger Natalja Genina, adjunkt på Institut for Farmaci.

At medicinen har form som en QR-kode giver også muligheden for at opbevare data i selve ”pillen”.

”Ved en hurtig scanning vil man kunne få alt at vide om det medicinske præparat med det samme. På den måde kan det potentielt reducere mængden af fejlmedicinering og være en sikring mod falsk medicin,” siger Natalja Genina, der har fået offentliggjort en artikel om metoden i tidsskriftet International Journal of Pharmaceutics.

Forskerne håber, at det medicinske stof i fremtiden vil kunne påføres i QR-kode mønsteret af en almindelig printer, mens det spiselige materiale skal produceres i forvejen for at kunne tillade ”on-demand” produktion af medicinen tæt på slutbrugeren.

”Hvis vi lykkes med at overføre denne metode til relativt simple printere, kan det muliggøre innovativ produktion af personlig medicin og kræve, at vi gentænker hele produktionskæden,” siger professor Jukka Rantanen fra Institut for Farmaci.

Forskerne arbejder lige nu på at forfine metoderne til denne produktion af medicin.

Studiet blev støttet af Danmarks Frie Forskningsfond. 

Emner: kræftmedicin qr-kode

Del artiklen med dine venner