
Det er ikke klogt at starte med at tage store doser fiskeolie uden at tale med lægen først.
Derfor skal du tale med lægen om kosttilskud
Det er mere vigtigt end du måske tror, at du taler med din læge om hvilket kosttilskud og naturmedicin du tager.

Inger N. Larsen
Og det er især vigtigt, hvis din læge giver dig receptpligtig medicin. For medicin og kosttilskud kan nemlig modarbejde hinanden på måder, du måske ikke tænker over.
Næsten hver anden dansk hjertepatient tager kosttilskud, bl.a. for at nedbringe kolesteroltallet.
Men det ved lægen langt fra altid. Måske har man som patient ikke lyst til at indvie lægen i, at man bruger kosttilskud eller naturmedicin, hvor der jo efter lægens mening ikke altid er tilstrækkelig dokumentation for virkningen.
”De patienter, jeg taler med, har ofte ikke lige fået fortalt deres læge, at de tager fiskeolie, rød gærris, Q10 eller andet kosttilskud eller naturmedicin,” siger klinisk diætist Inger N. Larsen, Hjerteforeningens rådgivning i Århus.
Hendes hovedpointe er, at vi som patienter skal opdrage os selv til at opfatte kosttilskud og naturmedicin som medicin. Og medicin har både virkning og bivirkning.
”Husk, at er der en virkning, er der også en bivirkning eller måske en utilsigtet sidevirkning,” siger hun.
Det er hendes erfaring at det netop er den måde præparaterne interagere med hinanden, som man kun sjældent får talt med lægen om.
”Mange fortæller, at det først er gået op for dem ved et tilfælde, og at de kan være helt forbavsede,” siger hun.
Måske er lægen modvillig
”Det er vigtigt at få talt om at man tager naturmedicin, også selvom lægen måske er modvillig, måske fordi han synes, der mangler dokumentation. Det er jo noget skidt med det her, at der ofte kun findes små og få studier, og det kan få lægen til ikke at ville tage det alvorligt,” siger hun.
”Jeg siger altid til patienter, at det er rigtig vigtigt, de taler med deres læge om, hvad de tager, også fordi det kan interagere med den receptpligtige medicin, så det bør stå i journalen.
Og det er i det hele taget vigtigt, at lægen ved, hvad man som hjertepatient tager, udover den medicin han har udskrevet recept på,” siger hun.
”Vi skal lære os selv at se på kosttilskud og naturmedicin som alt andet medicin – med virkninger og bivirkninger, og med risiko for at påvirke på måder, man måske ikke lige tænker på. Bare fordi der står kost- eller natur foran medicin, betyder det jo ikke, at det er uden bivirkninger eller uden betydning for, hvordan anden medicin virker,” siger hun.
”Mange siger, at de har en god læge, men at de har brug for gode argumenter. De kan frygte, at det bliver svært at overbevise lægen om, at kosttilskuddet er godt for dem,” siger hun.
Det er Inger N. Larsens oplevelse, at nogle hjertepatienter har lidt svært ved at tale med lægen om, at de tager kosttilskud. Det opleves måske som ’ulydighed’, og måske forventer patienten ikke forståelse og åbenhed fra lægens side.
Mange bekymrer sig
”Mit svar er, at de ikke skal starte med f.eks. at tage store doser fiskeolie uden at tale med deres læge. Men der ligger også en pædagogisk opgave hos lægen. Nogle patienter siger, at de ikke kan tale med deres læge om det, og de opfatter mig som en slags neutral person, de kan tale med uden at skulle forsvare sig.”
Inger N. Larsen hører fra nogle patienter, at lægen ikke har tiden til at tale om kosttilskud.
”Vi ved, at næsten hver anden hjertepatient tager kosttilskud. Og vi ved, at nogle holder op med at tage deres receptpligtige medicin på grund af bivirkninger. Der er patienter, som oplever alvorlige muskelsmerter ved deres kolesterolsænkende medicin. De kan være helt desperate over smerterne. Måske får de så et nyt præparat, og måske oplever de bivirkninger igen. Disse patienter går jo ofte på nettet for selv at finde hjælp. Og det taler de ikke nødvendigvis med deres læge om,” siger Inger N. Larsen.
Hendes gode råd til den praktiserende læge er at lytte til patientens bekymring.
”Mange patienter går rundt og bekymrer sig over den medicin de får. Måske er det muligt at gå lidt ned i dosis, måske er der alternativer. Men det er vigtigt, at patienten kan tale om sine overvejelser. Der skal være rene linjer mellem patient og læge,” er hendes input.
Her kan du blive klogere:
På Interaktionsdatabasen kan du indtaste den medicin, du får sammen med fx ingefær, og så vil du se, hvad der kan være af modstridende eller indbyrdes forstærkende virkninger.