
Sundhedsstyrelsen afviser flere boosterstik mod COVID-19
"For nuværende er der ikke tegn på faldende beskyttelse og behov for flere vaccinationer."
Sådan siger Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse og afviser dermed opfordringer fra flere organisationer om endnu et boosterstik til plejehjemsbeboere og sårbare.
”Tilslutningen til vaccination for både influenza og COVID-19 i efterårets vaccinationsindsats har været tårnhøj – særligt for de mest sårbare, og COVID-19 vaccinernes beskyttelse mod alvorlig sygdom og død er stadig rigtig god,” skriver styrelsen.
Lige nu ses der generelt et højt antal indlagte patienter med luftvejsinfektioner, som COVID-19, influenza og RS-virus. Men antallet af indlagte med luftvejsinfektioner er dog ikke højere, end hvad der normalt ses i en vintersæson, mener Sundhedsstyrelsen.
”Hvis man er bekymret for at smitte et ældre familiemedlem, så følg vores smitteforebyggende råd: Bliv hjemme, hvis du er syg, luft ud, vask hænder, host i ærmet og gør ekstra rent. Man kan også tage mundbind på, hvis man for eksempel skal på besøg hos en ældre eller svækket person og hoster lidt,” siger Line Raahauge Hvass, enhedschef i Beredskab og smitsomme sygdomme i Sundhedsstyrelsen.
Desuden anbefaler Sundhedsstyrelsen, at ældre og personer i øget risiko for et alvorligt forløb har en SARS-CoV-2 antigen selvtest liggende derhjemme.
”Behandling med tabletter mod COVID-19 kan være relevant, hvis man er i målgruppen for et alvorligt forløb med covid-19. Behandlingen skal startes senest 5 dage efter, at man har fået symptomer, så der er ikke meget tid at spilde. Derfor er det en god idé at have en selvtest liggende i hjemmet, hvis man er i målgruppen for at få tidlig behandling. Det gør, at man hurtigt kan afklare, om man har covid-19, og få kontakt til sin læge, som vurderer, om man skal have tabletbehandlingen,” siger Line Raahauge Hvass.
Tabletterne mod COVID-19 hedder Paxlovid og kan ordneres af den praktiserende læge.
Tidlig behandling mod COVID-19
Opfylder du alle tre kriterier nedenfor, er du muligvis i gruppen for at få en tidlig behandling med medicin, der kan nedsætte risikoen for et alvorligt forløb med COVID-19.
- Positiv test for COVID-19
Det kan være en positiv PCR-test, hurtigtest eller selvtest. - Symptomer på COVID-19
Du skal have væsentlige symptomer på cCOVID-19, og de må maksimalt have varet fem dage, før du er i målgruppen for behandling.
Typiske symptomer på COVID-19 - I øget risiko for alvorligt forløb med covid-19 i en af følgende grupper:
a. Du er 80 år eller ældre og er vaccineret for mere end seks måneder siden.
b. Du er 80 år eller ældre og har en eller flere kroniske sygdomme eller tilstande⁎, uanset din vaccinationsstatus.
c. Du er 65-79 år og uvaccineret.
d. Du er 65-79 år, har en eller flere kroniske sygdomme eller tilstande⁎ og er vaccineret for mere end 6 måneder siden.
e. Du er 50-64 år, har en eller flere kroniske sygdomme eller tilstande⁎ og er uvaccineret
f. Du er gravid og er i øget risiko, for eksempel pga. kroniske sygdomme, og er ikke vaccineret. Det er din egen læge, som vurderer, om du er i øget risiko.
⁎Kroniske sygdomme eller tilstande kan for eksempel være: kronisk nyresvigt, svær lungesygdom, alvorlig kronisk leversygdom, alvorlig hjertesygdom, kræft, dårligt reguleret sukkersyge, er overvægtig, alvorlig neurologisk sygdom, svær psykisk sygdom, nedsat immunforsvar. Der kan være forskel i kriterierne for de forskellige typer af behandlinger.
Kilde: Sundhedsstyrelsen