Rettigheder. Viden. Inspiration


"Når et nyt lægemiddel er på vej i USA, så vil det også følge efter i Europa og i Danmark til gavn for danske patienter,” siger Lifs politiske chef for kliniske forsøg og lægemiddelproduktion, Jakob Bjerg Larsen. Foto: Lif

Godt nyt for danske patienter: 800 nye lægemidler mod kroniske sygdomme på vej i USA

Der forskes på livet løs for at udvikle ny medicin til de mange mennesker, der lever med en eller flere kroniske sygdomme.

En ny rapport fra den amerikanske lægemiddelindustriforening PhRMA, viser, at der lige nu er næsten 800 lægemidler mod almindelige kroniske sygdomme, som enten er på vej gennem kliniske forsøg eller afventer godkendelse hos de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA.

En kronisk sygdom defineres ved, at sygdommen har varet mere end et år og kræver kontinuerlig medicinsk behandling – ofte gennem hele livet.

For den danske lægemiddelindustriforening, Lif, er tallet 800 imponerende højt, og det lover også godt for danske patienter, at så mange lægemidler er på vej i USA, skriver foreningen på sin hjemmeside.

”Udvikling af nye lægemidler er en global proces, hvor udveksling af viden og gennemførelse af forskningsaktiviteter sker på tværs af lande og kontinenter. Det betyder også, at når et nyt lægemiddel er på vej i USA, så vil det også følge efter i Europa og i Danmark til gavn for danske patienter,” siger Lifs politiske chef for kliniske forsøg og lægemiddelproduktion, Jakob Bjerg Larsen.

I dag lever 1,2 mio. danskere med kronisk sygdom. Tallet er steget markant i de seneste 20 år. Fra 2009 til 2017 steg antallet af kronikere med KOL, leddegigt, diabetes, astma og knogleskørhed (osteoporose) samlet med 31 procent, og ifølge Sundhedsstyrelsen går 80 procent af udgifterne i sundhedsvæsenet til behandling af kronikere.

Nogle af medicintyperne retter sig mod flere kroniske sygdomme på en gang. Et kendetegn for de mange nye typer af medicin er også, at de retter sig mod de brede kroniske sygdomme med mange patienter.

”Dykker man ned i de enkelte sygdomsområder, så vil der også være mange eksempler på, at der udvikles lægemidler til små patientgrupper, for eksempel inden for kræftsygdomme. Når der udvikles lægemidler til de store sygdomsområder, så dækker det altså også over mange underkategorier, hvor der kun er få patienter,” siger Jakob Bjerg Larsen.

 

 

De 799 lægemidler på vej i USA fordeler sig på:

  • 322 for kræftsygdomme
  • 102 for hjertesygdomme
  • 83 for Alzheimers sygdom
  • 71 for diabetes
  • 70 for gigt
  • 67 for sygdomme i luftvejene
  • 65 for kroniske mavesygdomme
  • 32 for fedme
  • 26 for nyresygdomme

kræft, gigt, hjertemedicin

Del artiklen med dine venner