Rettigheder. Viden. Inspiration


Tidlige data indikerer, at effekten af immunterapi er bedst om morgenen

Immunsystemets antitumoraktivitet og effektiviteten af immunterapi er bedst først på dagen. Det viser tidlige analyser af data, som derved peger på, at ændring af tidspunktet for, hvornår en behandling gives, kan forbedre dens effekt markant.

I tidligere undersøgelser har et forskerhold fra universitetet i Genève (UNIGE) og Ludwig-Maximilians universitetet i München (LMU) vist, at aktiveringen af immunsystemet moduleres i overensstemmelse med tidspunktet på dagen, og at der er et toppunkt i effektivitet tidligt om morgenen. Nu har forskerholdet demonstreret, at immunsystemets rytme – og især dets ’nøglevagter’, de dendritiske celler – har en hidtil uanet indflydelse på tumorvækst såvel som på effektiviteten af immunterapeutiske behandlinger. Resultaterne, der er offentliggjort i Nature, indikerer, at ændring af tidspunktet for administration af en behandling kan forbedre dens effektivitet markant.

I den aktuelle undersøgelse injicerede forskerne grupper af mus med modermærkekræftceller på seks forskellige tidspunkter af dagen og overvågede derefter tumorvæksten i 14 dage. De observerede, at tumorer implanteret om eftermiddagen kun voksede lidt, mens de, som blev implanteret om natten voksede meget hurtigere, i overensstemmelse med rytmen for aktivering af musenes immunsystem. Forskerholdet reproducerede derefter forsøget med mus, der ikke havde noget immunsystem. Her så de, at der ikke længere var nogen forskel relateret til tidspunktet på dagen.

Forskerne administrerede også en immunterapibehandling på forskellige tidspunkter af dagen til mus, hvis tumorimplantation havde fundet sted på samme tid. Behandlingen bestod af vaccine med et tumorspecifikt antigen, meget lig det, der bruges til at behandle mennesker med. Her så forskerne, at den gavnlige effekt ved behandlingen blev øget om eftermiddagen.

For at finde ud af, om resultaterne gentog sig hos mennesker, undersøgte forskerne dataene fra 10 patienter behandlet med kræftvacciner mod modermærkekræft. Det viste sig, at modermærkekræft-specifikke T-celler i disse patienter reagerede bedre på behandlinger administreret tidligt om morgenen, hvilket svarer til den humane cirkadiske profil (det biologisk bestemte rytmiske forløb i løbet af et døgn), som er omvendt hos mus, som er nataktive dyr. 

Del artiklen med dine venner