Rettigheder. Viden. Inspiration


Individuel mRNA-kræftvaccine sammen med immunterapi viser stor effekt mod modermærkekræft

Kombinationen af en personlig kræftvaccine – baseret på mRNA-teknologi, der også bruges i COVID-19-vacciner – og immunterapi reducerer risikoen for tilbagefald eller død hos patienter med modermærkekræft. Planen er, at vaccinen også skal testes i en række andre kræftformer.

Det viser resultater fra fase II-studiet KEYNOTE-942, der involverede 157 patienter med stadium III/IV modermærkekræft, hvis tumorer blev fjernet kirurgisk, før de blev behandlet med enten den personlige kræftvaccine i kombination med immunterapien Keytruda (pembrolizumab) eller Keytruda alene med det formål at forsinke tilbagefald af sygdommen.

Vaccinen er baseret på mRNA-teknologi, der også bruges i COVID-19-vacciner, og laves på baggrund af prøver af den enkelte patients tumorer og sunde væv. Efter at have analyseret prøverne for at afkode deres genetiske sekvens og isolere muterede proteiner, der kun er forbundet med kræften, bliver denne information brugt til at designe en skræddersyet kræftvaccine. Når vaccinen injiceres i en patient, fungerer patientens celler som en ’produktionsfabrik’, der producerer perfekte kopier af mutationerne, som immunsystemet kan genkende og ødelægge.

Resultaterne fra KEYNOTE-942 viser, at kombination af den personlige kræftvaccine og Keytruda reducerede risikoen for tilbagefald eller død hos modermærkekræftpatienter med 44 procent sammenlignet med Keytruda alene. Resultatet blev betragtet som en statistisk signifikant og klinisk meningsfuld forbedring.

Kombinationen var generelt sikker efter et års behandling. Alvorlige lægemiddelrelaterede bivirkninger forekom hos 14,4 procent af patienterne, som fik kombinationen, sammenlignet med 10 procent, som fik Keytruda alene.

På nuværende tidspunkt kan den personlige vaccine laves på omkring otte uger, men Moderna, som står bag vaccinen, håber at kunne halvere fremstillingstiden. Der igangsættes et fase III-studie vedrørende modermærkekræft i 2023, og planen er desuden, at vaccinen også skal testes i blandt andet lungekræft, blærekræft og nogle brystkræftformer.

BioNTech har også flere forsøg i gang med en mRNA-kræftvaccine, herunder et samarbejde med Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, der tester en personlig vaccine i kombination med immmunterapien Tecentriq (atezolizumab) hos patienter med bugspytkirtelkræft. Gritstone tester en personlig, selvforstærkende mRNA-vaccine i kombination med immunterapierne Opdivo (nivolumab) og Yervoy (ipilimumab) hos patienter med fremskredne solide tumorer.

Del artiklen med dine venner