Mavesmerter, diarré og vægttab er typiske symptomer på Morbus Crohn og de konstante smerter kan være en stor begrænsning i dagligdagen.

Godt nyt for Morbus Crohn patienter

Nu er der tilføjet endnu en behandling til alle de mennesker, der lider af kronisk tarmbetændelse. Det er lægemidlet Stelera, som netop er godkendt.

Det kan give mange både psykiske og fysiske udfordringer at leve med Morbus Crohn. Flere får medicinske behandlinger uden særlig effekt og nogle må gennem operationer, hvor man fjerner det stykke tarm, hvor der gennem længere tid har været inflammation og som har dannet forsnævringer. I nogle tilfælde kan det endda være nødvendig med en stomi. Men med godkendelse af det nye præparat Stelera, er der nyt håb for bedre medicinsk behandling.

Man behandler sædvanligvis med Infliximab, som er et antistof retttet imod TNF-alfa molekylet som spiller en central rolle i betændelsesprocessen i forbindelse med den kroniske tarmbetændelse. Desværre har 30-40 procent af patienterne ingen effekt af standardbehandlingen Infliximab. Derfor er det glædeligt, at Stelara med det virksomme stof ustekinumab inden for to uger er blevet godkendt til markedsføring til behandling af Morbus Crohn i Danmark.

Stelara, som blev godkendt af EMA (Det Europæiske Lægemiddelagentur) i november 2016, fokuserer ifølge producenten Janssen Immunology på et andet biologisk protein end de øvrige biologiske behandlinger på markedet, og dermed er behandlingen relevant både for de patienter, der ikke har effekt af standardbehandlingen, og dem, hvor effekten af standardbehandlingen aftager i løbet af de første to år. Det sker for omkring 46 procent af de patienter, der har effekt af Infliximab.

Stelara er ifølge Janssen Immunology den første biologiske behandling til Morbus Crohn, som neutraliserer proteinerne interleukin 12 og 23, og lægemidlet viser betydelig forbedring af symptomerne efter tre ugers behandling, uafhængigt af hvordan patienten har responderet på anden behandling.

 

Hvert år får 600 mennesker konstateret sygdommen Morbus Crohn og i alt lever 15.000 med Chron i Danmark. Sygdommen er en betændelse i tarmvæggen, hvor større eller mindre stykker af tarmen hæver op og bliver fortykkede, og der ses rødme, rifter og sår på indersiden. Der kan senere komme arvæv, som kan forsnævre tarmen.

Den egentlige årsag til sygdommen vides ikke. Sygdommen er kronisk, hvilket betyder, at den ikke kan helbredes medicinsk eller kirurgisk.

Er du én gang diagnosticeret med Crohns sygdom, må du indstille dig på et leve med den. Heldigvis kan du i de fleste tilfælde have mange gode perioder – op til mange år – hvor sygdommen er helt i ro. Typisk for sygdommen er, at den veksler mellem sygdomsfrie og aktive perioder. Varigheden og hyppigheden af disse perioder er individuelle og uforudsigelige.

Kilde: www.ccf.dk

Emner: behandling Kronisk tarmbetændelse Stelera Morbus Crohn

Del artiklen med dine venner