Kræftlæger protesterer: Vi må sikre ens vilkår

Lars Henrik Jensen

Uanset hvor du bor, skal du som kræftpatient behandles af kompetente kræftlæge, og derfor bør de være bedre fordelt over hele landet.

Det mener ny formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO) Lars Henrik Jensen.

”I bund og grund skal behandlingen være god uanset, hvor du bor. Onkologien er et meget specialiseret område, som kræver en vis geografisk centralisering. Det er helt sikkert. Lige så sikkert er det, at afstanden til det sted, man kan få behandling, betyder rigtig meget for patienterne. Lægerne skal være pænt fordelt ud over hele landet, og man skal sikre, at alle patienter har en passende adgang til den bedste behandling. For sjældne sygdomme må man rejse efter det, men for almindelige sygdomme og mellemgrupperne skal det være inden for en passende afstand,” siger Lars Henrik Jensen.

Han fortæller, at dilemmaet mellem centralisering på grund af nødvendigheden af en specialisering og spredning af læger af hensyn til patienterne, er noget af det, som har været i fokus i arbejdet med den kommende specialeplan, der forventelig træder i kraft i løbet af foråret.

Hvordan kan man løse det dilemma?

”Regionerne har haft et forslag med ansættelsesstop på universitetshospitalerne. Det er svært at vide, hvad det vil bidrage til. Men jeg tror, at i takt med, at der bliver uddannet flere og flere onkologer, bliver det også lettere og lettere at få ansat folk også i længere afstand fra universitetsbyerne.”

Skal der gøres mere for at trække lægerne ud af universitetsbyerne?

”Jeg synes helt sikkert, at hospitalerne uden for universitetsbyerne skal gøre sig attraktive. Hvis de skal gøre det på en måde, der forbedrer behandlingen, er det at have gode vilkår for forskningen og for uddannelse. Dygtige onkologer bliver tiltrukket af forskningsmuligheder og god efteruddannelse. En fuldgod onkologisk afdeling skal være stærk ikke bare i patientbehandling, men også i forhold til forskning og uddannelse.”

Emner: kræftlæger behandling kræftpatienter

Del artiklen med dine venner