Tarmproblemer kan blive værre af hvidt farvestof

Lider du af tarmsygdomme som f.eks. colitis bør du holde dig fra fødevarer, som indeholder et hvidt farvestof, kaldet Titandioxid.

Forskere ved Zürich Universitet har påvist, at Titandioxid kan intensivere den inflammatoriske reaktion i kroppen hos patienter med inflammatoriske tarmsygdomme. De anbefaler derfor, at patienter med colitis bør undgå varer indeholdende titandioxidpartikler.

Titandioxid er et hvidt pigment, der anvendes i medicin, kosmetik og tandpasta og i stigende grad som tilsætningsstof E171, f.eks. i glasur, tyggegummi eller skumfiduser. Indtil nu har der ikke været nogen begrænsninger for dets anvendelse i fødevareindustrien.

Forskerne koncentrerede deres forskning på et proteinkompleks inde i celler: NLRP3 inflammasom. Dette proteinkompleks er en del af det ikke-specifikke immunsystem, som registrerer faresignaler og derefter udløser betændelse. Hvis inflammatoriet f.eks. aktiveres af bakterielle komponenter, spiller den inflammatoriske reaktion en vigtig rolle i forsvaret mod infektionsmidler. På samme måde kan NLRP3 aktiveres af små uorganiske partikler - nogle gange med negative konsekvenser: Hvis for eksempel urinsyrekrystaller dannes i cellerne fører inflammationen til gigt.

Forskergruppen undersøgte først effekten af uorganiske titandioxidpartikler i cellekulturer. De konstaterede, at titandioxid kan trænge ind i humane tarmepitelceller og makrofager og samle sig der. Partiklerne blev påvist som faresignaler af inflammasomer, som udløste produktionen af inflammatoriske signaler. Hertil kommer, at patienter med colitis ulcerosa, hvis tarmbarriere er forstyrret, har en øget koncentration af titandioxid i deres blod.

"Dette viser, at disse partikler kan absorberes fra fødevarer under visse sygdomsforhold," siger professor i gastroenterologi og hepatologi ved Zürich Universitet Gerhard Rogler, der er chefforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Gut fra BMJ.

I et yderligere forsøg gav forskerne titandioxid nanopartikler oralt til mus. Her aktiverede partiklerne også NLRP3-komplekset, hvilket førte til stærk tarmbetændelse og større skade på tarmslimhinden i musene. Derudover samlede titandioxidkrystaller sig i dyrenes milt.

"På baggrund af vores resultater bør patienter med en dysfunktionel tarmbarriere som colitis afstå fra fødevarer, der indeholder titandioxid," konkluderer Rogler. 

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift