Tidlig aldring skal forhindres ved hjælp af kunstig intelligens

Ved at samarbejde med et firma for kunstig intelligens håber forskere, at de kan finde molekyler, der kan resultere i medicin mod aldersrelaterede sygdomme.

I dag vokser gruppen af ældre og det giver en øget udfordring for samfundet - ikke mindst på grund af aldersrelaterede sygdomme såsom; Alzheimers syge, Parkinsons syge og hjertekarsygdomme. Det er derfor blevet endnu vigtigere at finde behandlinger til disse sygdomme. Selv om den underliggende årsag til aldring endnu er ukendt, er skader på vores arvemateriale, DNA'et, formentlig en medvirkende faktor.

Eksperter i DNA og aldring fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet er gået sammen med det amerikanske firma, Insilico Medicine, som specialiserer sig i kunstig intelligens (AI). Håbet er at de kan finde molekyler, der kan give nye lægemidler mod aldersrelaterede sygdomme.

”Min gruppe fokuserer på sygdomme, hvor vi ser accelereret aldring. Disse sygdomme er forårsaget af mutationer i de gener, der reparerer DNA og giver os derved unik molekylær forståelse af aldringsprocessen. Hvis ikke man kan reparere sit DNA, bliver man hurtigt gammel. Samarbejdet med Insilico Medicine giver os mulighed for at finde nogle molekyler, der kan reparere i DNA'et og dermed hindre den tidlige aldring,” siger molekylærforsker, læge og adjunkt Morten Scheibye-Knudsen fra Center for Sund Aldring og Institut for Cellulær og Molekylær Medicin.

Sund aldring til alle

Kunstig intelligens er andet end selvkørende biler og robotter, der slår græsplænen. Et af de områder, hvor kunstig intelligens vil få størst indvirkning, er lægemiddelforskning, hvor brug af algoritmer blandt andet kan undersøge aldringsprocesser og udvikle lægemidler mod aldersrelaterede sygdomme. For at behandle disse sygdomme, skal man få nogle reparations-gener til at komme til udtryk. Ved at bruge en metode inden for kunstig intelligens kaldet Deep Learning til at sortere i datasæt for genekspression, kan firmaet finde ud af, hvilke molekyler der kan stimulere reparation af DNA'et.

På laboratorierne i København kan molekylærforskerne så teste, om de udvalgte molekyler rent faktisk virker – og hvis de gør, kan de danne grundlag for udvikling af ny medicin.

”Vi håber, at samarbejdet kan lede til udvikling af nogle nye lægemidler, som kan hindre den tidlige aldring og dermed sikre sund aldring til alle. Hvis vi kan finde nogle molekyler, som kan reparere i vores DNA, er det ikke utænkeligt, at vi også kan hæve den øvre grænse for, hvor gamle vi kan blive,” siger Morten Scheibye-Knudsen.

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift